Ratio: 0 / 5

Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
 

Membre de l’IEC des del 1992, va tenir cura de la revisió històrica de la reedició de Les quatre grans cròniques, de Ferran Soldevila, entre altres projectes destacats

«Era una gran historiadora, molt valuosa i treballadora, i ha deixat un important llegat intel·lectual a l’IEC, al qual donarem continuïtat.» El pare Massot i Muntaner, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, es refereix així a Maria Teresa Ferrer i Mallol, que va morir dissabte passat, 4 de març, als setanta-set anys. Ferrer i Mallol era doctora en història medieval per la Universitat de Barcelona, professora d’investigació de la Institució i Milà i Fontanals (CSIC) i directora del Departament d’Estudis Medievals d’aquesta institució. Des del 1992 era membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, de la qual va ser presidenta (2006-2010), vicepresidenta (2001-2006) i secretària (1995-2001). El funeral s’ha celebrat avui, dilluns 6 de març, al migdia.

Maria Teresa Ferrer i Mallol és autora, en col·laboració amb Arcadi Garcia i Sanz, del llibre Assegurances i canvis marítims medievals a Barcelona, Premi Ferran Armengol i Tubau de l’IEC (1974). Va dirigir la revista Anuario de Estudios Medievales (CSIC, Barcelona) i va ser membre del consell assessor de diverses revistes. També va publicar, entre altres treballs, els llibres Els sarraïns de la Corona catalano-aragonesa en el segle XIV. Segregació i discriminació (CSIC, 1987), Les aljames sarraïnes de la governació d’Oriola en el segle XIV (CSIC, 1988), La frontera amb l’Islam al segle XIV. Cristians i sarraïns al País Valencià (CSIC, 1988), Organització i defensa d’un territori fronterer. La governació d’Oriola en el segle XIV (CSIC, 1990), Corsarios castellanos y vascos en el Mediterráneo medieval (CSIC, 2000) i Entre la paz y la guerra. La Corona catalano-aragonesa y Castilla en la baja edad media (CSIC, 2005).

Va ser curadora de l’edició de La politique orientale d’Alfonse V d’Aragon, roi de Naples (1994), de Constantin Marinescu, i de l’edició de Pere el Gran, de Ferran Soldevila (1995). Va coordinar les jornades científiques Els catalans a la Mediterrània oriental a l’edat mitjana (2003), publicades per l’IEC. També va ser coordinadora, juntament amb Damien Coulon, de l’edició del seminari L’expansió catalana a la Mediterrània a la baixa edat mitjana (CSIC, 1999); amb Josefina Mutgé, de les actes del congrés De l’esclavitud a la llibertat. Esclaus i lliberts a l’edat mitjana (CSIC, 2000); amb J. Mutgé i M. Riu, d’El mas català durant l’edat mitjana i la moderna (segles IX-XVIII) (CSIC, 2001), i amb J. M. Moeglin, J. Mutgé, St. Péquignot i M. Sánchez, de La Corona catalanoaragonesa i el seu entorn mediterrani a la baixa edat mitjana (CSIC, 2005). Va coordinar les actes dels congressos internacionals, organitzats per la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, Jaume I. Commemoració del VIII centenari del naixement de Jaume I (2011 i 2013) i Martí l’Humà, el darrer rei de la dinastia de Barcelona (1396-1410). L’Interregne i el Compromís de Casp (2015).

Ferrer i Mallol va tenir cura de la revisió històrica de la reedició de Les quatre grans cròniques, de Ferran Soldevila (2007-2015). Va dirigir amb M. Riu el llibre Tractats i negociacions diplomàtiques de Catalunya i de la Corona catalanoaragonesa a l’edat mitjana. I. 1. Tractats i negociacions diplomàtiques amb Occitània i els estats italians, 1067-1213 (IEC, 2009) i el llibre La Generalitat de Catalunya. Dels orígens medievals a l’actualitat (Generalitat-IEC, 2011).

Otros articulos relacionados.....
 Buscador Grupo Pladesemapesga con tecnología de Google

En el motor de búsqueda te ayudamos a encontrar exactamente lo que buscas.

 AyTP Acción y Transparencia Publica..